Kategorier
Artiklar

Kan du spara pengar genom att se över din bostad?

Det finns idag många verktyg att skaffa sig en lägre kostnad i sitt hus. Många villaägare låter saker och ting puttra på som vanligt och väljer i och med detta också att betala mer pengar än nödvändigt. Vi tänkte gå igenom några saker som kan hjälpa dig att få lägre kostnader i ditt hem.

Man får en räkning – man betalar den och detta utan att vidare granska vad det egentligen är för summa man betalar. Den summan kan, i jämförelse med andra, vara väl tilltagen och hög. Det går att ändra på.

Förändringar som kan spara pengar

Vi tänkte rada upp några förändringar som kan ge dig mer pengar i plånboken. Enklast blir om vi gör detta via punkter och då enligt följande:

  • Energi och uppvärmning: Att byta energikälla och exempelvis välja att värma upp huset genom bergvärme är ett ypperligt exempel på där man kan spara stora pengar som privatperson. Bergvärme – om det fungerar där man bor och om borrhålet blir rätt dimensionerat – kan sänka de årliga kostnaderna med närmare 80%. Det gör naturligtvis skillnad och det gör det redan från dag ett. Kruxet? Bergvärme bär en hög kostnad för installationen. Runt 100.000 kronor får man vara beredd att lägga. Bergvärme kan dock emellertid ses med två andra fördelar i åtanke. Dels i form av en värdeökning av bostaden och dels också som en att du gör miljön en tjänst. I och med att energin hämtas från berggrunden där lagrad solenergi finns så är det också grön sådan. Du bidrar till en bättre värld, samtidigt som du får lägre kostnader och enklare skötsel. Win-Win-Win.
  • Byt fönster och se över taket. Oavsett vilken uppvärmning du har så kommer täthet och isolering att vara avgörande i dina kostnader. Även om bergvärme potentiellt kan sänka dina kostnader ganska rejält så kommer det inte att ske per automatik. Har du ett energiläckage så kommer den varma luften ändå att försvinna ut i tomma intet – samtidigt som kall luft kommer in. Det ger dig ett sämre inomhusklimat och en uppvärmning som jobbar i onödan. Primärt handlar det om två områden – fönster och tak – som står för energiförluster. Tyvärr är båda dessa dyra att byta ut, men i många fall kan man genom olika korrigeringar – fönsterrenovering och takrenovering – skapa bättre förutsättningar. Gemensamt för båda dessa är att man gör bäst i att ta professionell hjälp. I synnerhet gäller de fönsterrenovering där man gör varje ruta mer energieffektiv genom att man sänker U-värdet.
  • Byt elsystem: Genom att anlita en behörig elektriker – viktigt! – så kan man få lägre elkostnader. Många äldre hus har elsystem som inte klarar av den belastning vår nya tid kräver och det är inte bara kostsamt – det är även farligt. En elektriker kan även koppla in smarta lösningar som gör att du förbrukar mindre el i hemmet. Ett annat sätt att få lägre kostnader för elen är att se över vilka alternativ som finns för elbolag. Du kan, på samma sätt som vid exempelvis val av bank eller försäkringsbolag, sondera terrängen lite och genom att jämföra olika bolag och erbjudanden sänka dina kostnader.
  • Underhåll. Som villaägare tjänar man stora pengar på att hålla kontroll över sitt hus. Ta gärna hjälp av exempelvis en snickare, en takläggare och/eller en rörmokare för att få en professionell bedömning av skicket på olika detaljer. Det ger dig en bra möjlighet att planera och lägga undan pengar. De akuta skadorna är de som kostar allra mest. Genom att agera i ett förebyggande syfte tar man själv kontroll över både situationen och kostnaden.