Kategorier
Golv

Golvslipning – den bästa vägen till ett nytt golv

Ett nytt golv har en förmåga att höja intrycket av ett helt rum. Rummet får en helt annat framtoning. Det känns öppnare, renare, ljusare och fräschare. Alla möbler höjs upp och det totala intrycket blir också mer inbjudande. Ett nytt golv är emellertid inte synonymt med att köpa ett nytt sådant och lägga in. Nej, här vill vi slå ett slag för en lite bortglömd lösning: golvslipning. Golvslipning är ett alternativ som har en förmåga att göra ett äldre golv som nytt igen. Detta till en betydligt billigare kostnad också. Alla golv går inte att slipa – det är det första man måste undersöka. Har du exempelvis ett laminatgolv så går detta normalt inte att slipa upp. Har du ett väldigt gammalt trägolv så kan det också vara problematiskt att slipa. Detta helt beroende på att det också måste finnas en slipmån – ett golv går, baserat på tjockleken, bara att slipa ett antal gånger. Detta kan du ta hjälp med att undersöka. I övrigt så finns det goda möjligheter att slipa nästan alla golv. Oavsett om du har ett massivt trägolv, ett skeppsgolv eller en finare parkett så kan man slipa och göra fint. Fördelar med golvslipning Om man ser fördelarna med en golvslipning så finns det några som verkligen sticker ut. Vi radar upp dem här nedan:

  • Priset. Även om du väljer att slipa golven professionellt och där du anlitar ett företag så kommer du att komma avsevärt mycket billigare undan än om du köper ett nytt golv. Tjänsten golvslipning är dessutom Rot-berättigad så genom det kan du ytterligare sänka priset för arbetskostnaden.
  • Skönheten. Man talar ofta om patina och patinering. Äldre saker och föremål har skaffat sig en aura som det tar lång tid för nya föremål att tillskansa sig. Golv är definitivt inget undantag från detta. Ett äldre golv har en inneboende skönhet och en egen personlighet. Det enda som krävs är att slipa bort det översta lagret, applicera en ny ytbehandling och låta den torka in för att skönheten ska framträda igen. Ett nytt golv kan ofta kännas som både opersonligt och lite sterilt.
  • Personligheten. Trä är ett levande material som rör sig i takt med väderomslag och skiftningar i temperatur och fukt. Det gör att ett nytt golv behöver tid för att hitta sig självt. Ett äldre golv har redan gjort detta och utvecklat ett unikt uttryck och en egen personlighet.
  • Möjligheten att förändra. Ytbehandlingen avgör hur det nyslipade golvet ska se ut. Genom att välja olja får du varmare framtoning. Genom lack får du lite mer glans – men också ett överlägset skydd. Ett mellanläge mellan dessa är hårdvaxolja. Man kan även välja att färga golvet genom pigmentering och då i vilken färg som helst. Möjligheterna är oändliga och det är bara att försöka hitta inspiration för hur du vill att ditt golv ska se ut efter avslutad slipning.
  • Dammfritt. Vi sparar den bästa nyheten till sist. Att slipa golv har länge varit synonymt med att hitta slipdamm överallt i bostaden – och flera, flera månader efteråt. Det är det inte längre. Dagens maskiner är mer effektiva och suger upp lejonparten av dammet direkt. Du kommer fortfarande att få täcka rummet där slipningen ska ske, men du behöver inte oroa dig för att hitta damm i strumplådan, bland besticken eller bland dina finkläder.

Du kan hitta mer information om golvslipning här: golvslipningvästerås.se