Om byggbloggen

Att bygga nytt, renovera eller att göra om i hemmet sker impulsivt. Som exempelvis husägare så går man omkring under en längre tid och drömmer om att exempelvis riva en vägg, bygga en altan eller slipa ett golv. Därefter så får man ett plötsligt ryck och kör igång under exempelvis en helg. Detta utan att planerat för vare sig tidsåtgång eller kostnader.

Det kan skapa problem. Lite beroende på projekt och förkunskaper så kan man hamna i den klassiska fällan som ligger i att man aldrig blir riktigt klar. Den plötsliga inspirationen man känt kvävs i samband med att problem visar sig, att man gör fel och att man inser att det både tar tid och är fysiskt – och mentalt – ansträngande att hålla på med exempelvis en renovering.

Det finns fler än ett exempel på där man sett att ett projekt stått stilla under en väldigt lång tid. Ett projekt som skapar ångest – och som kan leda till att familjelivet inte alls fungerar. Det är jobbigt att renovera, det är jobbigt att leva i en renovering och det är ingen slump att par väljer att separera i samband med att större projekt påbörjas.

Planera bättre eller välj professionell hjälp

Allt detta kan lösas genom en bättre, mer ärlig, planering. Man bör ta hjälp med detta. Många tips och tricks kan hämtas online och det finns mycket matnyttig information där. Men, man kan ändå gardera sig och exempelvis ta hjälp av en professionell snickare, rörmokare, plattsättare eller vad det nu än må vara för att räkna på både kostnader, materialåtgång samt hur lång tid det beräknas ta. Det finns även en annan detalj som kan rädda situationen. Den är långt ifrån lika rolig – men den borgar för bättre kvalitet.

Lösningen? Att välja professionell hjälp genom hela projektet och själv inse sina begränsningar. I vissa fall kan man köra själv, men med en god planering i ryggen. I andra fall bör man svälja stoltheten redan innan man sätter igång och välja att ta hjälp. Med Rot-avdraget tillgängligt så behöver det inte bli så dyrt att göra rätt val.

Vi vill hjälpa dig att fatta rätt beslut

Man får göra fel – och får genom det också en chans att lära sig. Men, det finns också tydliga skillnader mellan misstag som är okej att göra, som kan tas med en klackspark och som kan fylla på kontot av läropengar och mellan att göra fel som är farliga, som blir för dyra att korrigera och som påverkar livssituationen negativt. Man måste alltid göra avvägningar. Vi hoppas att vi kan hjälpa dig med att hitta en balans i detta.

På den här sidan kommer det att blandas mellan givarna. Vi vill själva också hitta en balans, men i det här fallet mellan fakta och visioner, mellan allvar och skämt och mellan konkreta tips och med allmänna tankar om allt som rör bygg, renovering och hemmafix. Vi vill skapa en plats dit du återkommer och lär dig matnyttiga saker som hjälper dig att ta ditt projekt hela vägen förbi målsnöret. Välkommen!