Kategorier
Badrum

Ta hjälp med din badrumsrenovering

Badrummet ligger alltid i topp över förändringar i hemmet. Många drömmer om ett nytt badrum och man vill genom detta också få lite högre levnadsstandard. Idag så finns det också ett väldigt stort urval av produkter och lösningar; något som gör att man kan komma ganska billigt undan rent materialmässigt.

I en tid där stress blivit ett hot mot folkhälsan så har fler och fler börjat söka vägar för att få mer lugn och harmoni i livet. Man försöker träna mer regelbundet, man försöker lägga telefonen och sociala medier åt sidan och man försöker att skapa platser där man får vara ifred, ladda sina batterier och återhämta sig utan krav på en motprestation.

Det senare gör att en badrumsrenovering blivit populär. Genom att fräscha upp ett badrum så få man en oas i hemmet; man låser dörren, man fyller badkaret med varmt vatten, man kryper ned och känner ett lugn sprida sig i kroppen. Det är, för många, en dröm och där även många, som sagt, tagit steget att förverkliga denna. Planerar du en badrumsrenovering i ditt hem? Vårt råd är att du tar hjälp med det projektet.

Problem att renovera badrum utan hjälp

En tumregel då det handlar om renovering är att så fort det finns vatten så bör man dra öronen till sig. Vatten kan leda till fuktskador och allvarliga vattenskador. Ett badrum måste därför också renoveras med både kunskap och med rätt material. Man får renovera på egen hand – men, enligt oss, så bör man låta bli.

Det som kan ske är att du som privatperson drabbas av en vatten- eller fuktskada som en följd av egen försumlighet där du helt enkelt gjort fel – du kanske missat att sätta fuktspärrar eller monterat avloppet på ett icke-fackmannamässigt-sätt. Det leder också till att det i slutändan blir du som tar kostnaden.

Ditt försäkringsbolag kommer att utreda vad som hänt. Visar det sig att exempelvis en fuktskada kan härledas till ett undermåligt arbete av dig så kommer de heller, mest troligt, inte att ersätta dig och ta de kostnader som krävs för att återställa badrummet. Det här är långt ifrån ovanligt.

Gör vissa saker själv – ta hjälp med andra

Det finns olika upplägg för hur man kan ta sig an en badrumsrenovering. Vissa delar kan man sköta på egen hand – montering av exempelvis skåp, speglar, krokar och till och med av tvättställ och toalett. Andra delar – i synnerhet rördragning och olika inkopplingar – bör man ta hjälp med.

Har du planerat för golvvärme så måste du också låt en behörig elektriker sköta den biten, samma sak gäller för övrigt om du tänkt dig att sätta spotlights i taket. Du bör även låta installationen av exempelvis tvättmaskin och torktumlare utföras av en professionell installatör.

Kakel och klinker är saker som du kan sätta upp på egen hand. Det kan en vanlig lekman klara av, men var då också beredd på att det tar tid och att det kan bli några fel innan man får in snitsen. Räkna, kort sagt, med svinn.

Totalentreprenad – en bra lösning

Om du däremot känner att du vill slippa allt jobb själv med din renovering av badrummet så är totalentreprenad en lösning som rekommenderas. Genom den formen så får du hjälp – från start till mål – av en och samma firma. Det ger större säkerhet, det ger ett effektivare jobb och det brukar även – tvärtemot vad många tror – också i slutändan bli billigare.

Istället för att du håller på att organisera och kontakta olika företag för varje del av projektet – en elektriker, en rörmokare, en plattsättare och så vidare – så anlitar du en firma som sedan tar tag i alla delar. Den lösningen ger dig även en möjlighet att, på ett tydligare sätt, följa- och påverka arbetet.

Dessutom är det bra vid eventuella problem i framtiden då du direkt vet vem som gjort jobbet – och vem du ska kontakta för korrigering enligt den garanti du fått.