Kategorier
Tak

Korrugerad plåt – normalt av en anledning

Det är normalt med korrugerad plåt på hustak. Det är för att det finns väldigt många fördelar med den vågformade plåtvarianten. Som till exempel att det är bra att ha när det regnar.

Titta noga på hustaken. Visst ser det lite konstigt ut? Det ser ut som att det går vågor över taket. Som att det är hela havet stormar uppe på husets topp. Plåten går upp, och den går ned. Längs den ena sidan till yttersta kanten på nästa. Om du hade kunnat glida fram över taket längs med sidan hade du guppat upp och ned som värsta puckelpisten. Grejen är dock följande. Det ser inte alls konstigt ut. Det ser normalt ut. Det är så det ska vara. Fenomenet har till och med ett namn och kallas för korrugerad plåt. Det är den sortens plåt som innebär de vågiga formerna du ser på hustaken.

Inga bra anledningar att inte ha korrugerad plåt

Men varför ska man ha korrugerad plåt? Kan man inte lika gärna ha ett platt tak? Det kanske du kan, men du går i så fall miste om många fördelar. Som till exempel fördelen att regnvatten transporteras tryggt och säkert ned från taket och ned i stuprören. Och därefter ut i avloppen. Det finns liksom en anledning till att korrugerad plåt är det normala alternativet, snarare än totalt platta tak. Ibland ska man helt enkelt bara imitera sin omgivning. Korrugerad plåt på hustaken är antagligen ett av de bästa exemplen man kan ge på det.