Kategorier
Golv

Ska du slipa golv men vet inte hur?

Förändra känslan i ett rum enbart genom att ta hand om golvet. Att vårda och behandla ett gediget trägolv eller ett vackert parkettgolv lönar sig i längden. Och det blir mer njutbart att gå på.

Har du hört talas om att man ska slipa gamla trägolv eller parkettgolv men du vet inte riktigt hur eller vem som gör sånt? Då ska du leta reda på ett företag med erfarna golvslipare i Stockholm. De riktigt proffsiga företagen har ofta ett showroom där du kan besöka dem för att prata golv och titta på olika typer av efterbehandlingar, pigmentering osv.
Det är bra om du känner till lite om ditt golv, exempelvis vilket träslag det är. Om inte, så ta bilder som du kan visa upp och ta reda på ålder eller liknande om det är möjligt. Förr var det ofta ek i parkettgolven och har du ett gediget trägolv med plank så är det mest troligt furu.

Olika typer av golv behöver behandlas olika

Så har du en klassisk ekparkett eller en vacker fiskbensparkett så är den troligen inlagd på 50-60-talet och kan ha blivit slipad tidigare. Detta undersöker förstås din golvläggare innan han slipar golvet. Vilket träslag golvet består av kan ha betydelse för hur det ska slipas men framförallt hur det behandlas efteråt.
Ett nyslipat golv bör behandlas för att skydda ytan och göra den tålig. I en vanlig bostad, med liten slitagerisk, kan du välja nästan vilken behandling du önskar, t ex bets, såpa, lut eller lack.