Kategorier
Bygg

Rörinspektion inför köp av sommarstuga i Stockholm

Rörinspektion borde vara en självklar del av husbesiktningen i Stockholm, särskilt om du ska köpa sommarstuga. Det är viktigt att ha koll på rörens skick.

Många drömmer om ett litet hus på landet. Särskilt de som bor i Stockholms innerstad och andas in avgaser hela dagarna. Tänk, att få tag på en liten stuga i skärgården att ha som tillflyktsort på helger, lov och semestrar. Men innan du kastar dig ut och köper sommarstuga, är det en del du behöver tänka på. Ett hus kan till exempel se fantastiskt ut på bild, men visa sig vara riktigt ruttet när du väl får se det IRL.

Många av de stugor som säljs på Stockholms öar har misskötts under lång tid, och var kanske inte så bra ens när de byggdes. Du behöver inte bli avskräckt från att köpa stuga. Det mesta går att fixa. Men det gäller att veta vad du köper, för att du ska kunna räkna på om det är ett bra köp eller ej.

Rörinspektion viktigt vid misstanke om dåliga rör

En viktig del av din undersökning av huset är en ordentlig rörinspektion. Det kan mycket väl ingå som en utökad del av besiktningen. Särskilt om huset verkar misstänkt slitet och misskött, kan du begära att få låta en rörmokare utföra en ordentlig rörinspektion innan du skriver på köpekontraktet.

Rörmokaren kommer leta efter sprickor, stopp, öppna skarvar och annat som kan leda (eller som kanske redan har lett till) vattenskador. Han eller hon kommer också kunna informera om vad som behöver göras med rören, och vad det kommer kosta. Utifrån det kan du ta ställning till om det är rätt sommarstuga att köpa eller ej.